YATIRIMCI KILAVUZU
GENEL TANIMLAR
Yatırımcı adına getiri sağlamak üzere portföylerinin vekil sıfatıyla yönetilmesidir.
Katılma payı karşılığında yatırımcılardan toplanan paralarla katılma payı sahipleri adına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre çeşitli sermaye piyasası araçlarından oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Yönlendirici nitelik taşımayan bilgilendirme faaliyetidir.
Açılımı Kamuyu Aydınlatma Platformu’dur. Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) mevzuatı gereğince yapılması gereken bildirimlerin yer aldığı bu platforma sermaye piyasası araçları Borsa İstanbul’da işlem gören ortaklıklar ile borsa yatırım fonlarının yanısıra yatırım kuruluşları, yatırım fonları, emeklilik yatırım fonları ve portföy yönetim şirketleri de bildirim göndermektedir.
Emeklilik yatırım fonları, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar, sigorta şirketleri, özel finans kurumları, portföy yönetim şirketleri, emekli ve yardım sandıkları, vakıflar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklar, kamuya yararlı dernekler ile nitelikleri itibariyle bu kurumlara benzer olduğu Kurulca belirlenecek diğer yatırımcılar ve en az 1 milyon Türk Lirası tutarında Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip olan gerçek ve tüzel kişileri ifade etmektedir.
YATIRIM FONLARI
Satılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen bütün fonları kapsayan yatırım fonuna Şemsiye Fon denir.
Yatırımcının fon portföyüne kaç adet payla ortak olduğunu gösterir.
SPK denetiminde ve Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonlardır.
Fon İzahnameleri, Fon Yatırımcı Bilgi Formları, Performans Sunum Raporları ve Bağımsız Denetim raporlarını gibi dokümanlar bilgilendirme dokümanıdır.
Sürekli olarak piyasayı takip eden profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir, Riskin dağıtılmasını sağlar, Çok kolay, hızlı ve güvenilir şekilde nakde çevrilir, Yatırımcıların tercihlerine uygun alternatifler sunar.
Borçlanma Araçları Fonları
Fon toplam değerinin en az %80’ini devamlı olarak; yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatıran fonlardır.
Para Piyasası Fonları
Portföylerinin tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlardır.
Hisse Senedi Fonları
Fon toplam değerinin en az %80’ ini yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarına yatıran fonlardır.
Kıymetli Madenler Fonları
Fon toplam değerinin en az %80’ ini borsada işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatıran fonlarıdır.
Fon Sepeti Fonları
Fon toplam değerinin en az %80’ i diğer fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşur.
Katılım Fonları
Portföyünün tamamı sürekli olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara denir.
Değişken Fonlar
Portföy sınırlamaları itibarıyla diğer türlerden herhangi birine girmeyen fonlardır.
Karma Fonlar
Portföylerinin tamamı ortaklık payları, borçlanma araçları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının en az ikisinden oluşan ve her birinin değeri fon toplam değerinin %20’ sinden az olmayan fonlardır.
Serbest Fonlar
Sadece nitelikli yatırımcılara satılmak için kurulmuş olan fonlarıdır.